De historie van TVVW

Welkom bij het verhaal over mijn bestaan. Vergeleken bij andere verenigingen ben ik een jonkie. Een beetje meewarig wordt er daarom soms door collega verenigingen naar mij gekeken. Die hebben soms een historie van bijna 100 jaar of meer en zo oud ben ik nu eenmaal niet. Als ik dan vertel hoeveel leden er nu lid bij mij zijn geworden geloven ze me soms niet. Er zijn meer dan 500 mensen lid van mijn vereniging en daar ben ik ontzettend trots op. En weet hoe dat allemaal is begonnen? Nou lees maar…

oprichting

Ik ben opgericht in 1983. De oprichtingsbijeenkomst werd gehouden in de Sporthal West. Grote animators achter deze oprichting waren Wies en Wout van Dijk. Nog een aantal bekenden binnen de vereniging waren daarbij aanwezig zoals: Bas Ouwehand, Bram de Smit, Harry van de Kruit, Bep en Coen de Kleuver en vast nog wel meer mensen. Zo ik was er dus, en nu aan de slag.

locatie en faciliteiten

De gemeente had mij een leuke locatie aangeboden in Veenendaal-West. Ik wilde dat eerst niet, wat moest ik in zo’n weiland, maar nadat mij beloofd was dat er veel mensen zouden komen wonen in de toekomst ben ik overstag gegaan. Destijds is er een aantal mensen heel hard aan de slag gegaan, want er moest van alles komen natuurlijk. Er werden twee banen aangelegd en er werd een soort van woonwagen (type Pipo) neergezet zodat de mensen zich daar konden omkleden en of schuilen bij slecht weer. Er was alleen “natuurlijke” verlichting die ‘s avonds automatisch uitging ofwel in de zomer kon je iets langer tennissen dan in de winter.

bouw clubhuis

Al snel werd een begin gemaakt met de bouw van een clubhuis. Er was een vaste kern van tien personen die dit oppakten. Allemaal vrijwilligers die de schouders eronder zetten. De woonwagen deed dienst als schaft-, rust- en kleedruimte. Onder de vrijwilligers waren veel vakmensen, maar soms ook mensen die meer van goede wil waren dan vakbekwaam om het maar eens positief te verwoorden. Eén anekdote wil ik je dan ook niet onthouden. Over één vrijwilliger werd het volgende beweerd: het ontstaan van de kameel is te danken aan het feit dat deze vrijwilliger eens een paard heeft gerepareerd. Waar of niet, lachen was het vaak wel. Het clubgebouw kwam er en na zes maanden kon de vlag in top. In 1994 is het clubhuis verder uitgebouwd.

beheer clubhuis

Toen het clubhuis er stond moest het natuurlijk ook beheerd worden. In de beginjaren is dit door de leden zelf gedaan, maar in 1990 is daarvan afgestapt. Bep en Coen de Kleuver waren vanaf het begin betrokken bij de club en wilden het beheer wel overnemen. Zij hebben dat tien jaar tot ieders tevredenheid volgehouden. Daarna is besloten om, via een advertentie, een nieuwe beheerder aan te trekken, omdat de Kleuvertjes aangaven te willen stoppen. Na 3 perioden met een pachter te hebben gewerkt, wordt sinds 1 juli 2015 het beheer van bar en clubhuis verzorgd door onze hardwerkende vrijwilligers.

banen

Zoals al gezegd is er begonnen met twee banen die uitgegroeid zijn tot de huidige acht banen met daarbij de kunstverlichting. Het onderhoud van de banen en het park is in handen van een parkbeheercommissie. Vroeger was dat niet nodig, maar tegenwoordig is het allemaal zo groot geworden dat het op een andere wijze georganiseerd moet worden.

clubkleuren

Nou, dit is een moeilijk verhaal hoor. Bijna iedere vereniging heeft zijn vaste kleuren, maar bij TVVW is dit nogal aan verandering onderhevig. De clubkleuren waar ik mee begonnen ben waren groen/wit en daarna rood/wit. En ja hoor, ter viering van het 20-jarig bestaan in 2003 zijn de clubkleuren gewijzigd in oranje/wit. Anno 2007 waren de clubkleuren blauw/oranje en inmiddels weer vertrouwd oranje/wit.

Dit is zo’n beetje mijn geschiedenis. En ik hoop natuurlijk nog vele jaren te blijven bestaan en dat kan ook bijna niet anders met zoveel enthousiaste leden. Ik reken erop dat ik blijf zodat ik over honderd jaar niet alleen op kan scheppen over het feit dat ik de grootste tennisvereniging van Veenendaal ben maar misschien ook wel de oudste.